Mindfulness og Compassion på arbejdspladsen

Flere og flere virksomheder vælger at bringe mindfulness ind, som et værktøj i deres virksomhedskultur og en måde at investere i medarbejdernes trivsel, kreativitet og stresshåndtering.

I MindResult har vi gennem det seneste år haft samarbejde med en større organisation og videreudviklet en arbejdspladstilpasset form, der kan anvendes i store organisationer, som er overkommelig resursemæssigt – og som virker.

Tilgangen er funderet i 25 års erfaring med at implementere meditationspraksis i organisationers og i fagpersoners hverdag. Den er jordnær, enkel og vedkommende. Den skræddersys ud fra jeres behov og resurser.

Det er vigtigt at understrege, at Mindfulness og Compassion ikke løser grundlæggende ubalancer i organisationen. Det kræver analyse, strategier og målrettede handlinger. Mindfulness og Compassion kan bidrage til konstruktive processer hos den enkelte og i gruppen, men må ikke bruges som en måde at individualisere organisatoriske problemstillinger.

Når du træner Mindfulness, træner du evnen til at være til stede i nuet med nærvær og venlig opmærksomhed på tanker, følelser og krop i de situationer, som du møder i livet. Du styrker også din evne til at træffe etisk funderede beslutninger og handle gavnligt for dig selv og andre. Mindfulness hjælper således til at opdage, undersøge og være accepterende i forhold til de fornemmelser, følelser og tanker der er i spil – også de problematiske.

Compassion er den følelse der opstår når vi ser eller mærker lidelse hos os selv eller andre. Forskningen peger på at en inviterende/afventende holdning, fremfor afvisning eller hurtig handling, afstedkommer positive resultater.

Tilgangen omfatter en mindfulnessintervention i en periode på 9 uger, med et tilbagevendende ugentligt virtuelt møde på 30 minutter, samt nogle lidt længere møder i starten og til slut. I alt ca. 10 timers virtuelle møder.

Opstartsmøde og det afsluttende møde kan afvikles som fysiske møder, hvis deltagerne har lyst til – og mulighed for det.

På de virtuelle møder træner man sammen mindfulnessøvelser og får efterfølgende til opgave selv at lave øvelser i løbet af den kommende uge.

Instruktionerne og øvelserne er simple og lette at lave. De tager afsæt i vestligt funderet mindfulness, udviklet til arbejdspladser. Her arbejder man med sin intention, opmærksomhed og fokus. Og med kroppen og åndedrættet som fundament. I forløbet vil deltagerne få inspiration til hvordan de kan anvende øvelserne i hverdagen, til at håndtere fx stressreaktioner eller det ubehag der opstår i den enkelte, når der er pres eller konflikter på arbejdspladsen.

Denne form for mindfulness-praksis bliver i højere og højere grad almindelig i et voksende antal virksomheder, der implementerer mindfulness-programmer.

Men hvorfor bruger virksomheder medarbejdernes tid, samt egne økonomiske ressourcer på disse programmer?

Der er efterhånden lavet mange forskningsbaserede undersøgelser af effekten af mindfulness, som samstemmende indikerer, at der er en sammenhæng med en løbende mindfulnesspraksis og hvordan dette påvirker hjernen, hos den der mediterer.

Et proaktivt motiv kan derfor være at øge medarbejdernes effektivitet, produktivitet, koncentration, overblik og opmærksomhed, hvis man skal se på de ”hårde” værdier. Dertil kan mindfulness også hjælpe til at man tilgår arbejdet med større indsigt, kreativitet og empatisk nærvær. At man er i god kontakt med sine egne mavefornemmelser, sine værdier og sin passion. Og dermed kan bruge dette i arbejdslivet.

Et andet motiv, som desværre ofte er grunden til at virksomheder implementerer mindfulness, er at mindfulness kan afhjælpe stressreaktioner og skabe bedre betingelser i den enkelte for rumme at være i et presset arbejdsmiljø. Desværre, fordi det jo grundlæggende helst ikke skal være sådan, at et arbejdsmiljø er så presset, at mange medarbejdere får fysiske og psykiske stressreaktioner. Samtidig er det en kendsgerning at mange organisationer indimellem kommer under pres, som kan sprede sig ud i medarbejdergruppen.

Den intervention vi fortsat laver hos en af vore større kunder, blev som udgangspunkt afviklet i et mindre format, som en del af et specialeprojekt på CBS, hvorfor der er lavet målinger på aktiviteternes effekt på deltagerne.

Hos ovennævnte kunde viser de foreløbige tilbagemeldinger, at øvelserne har øget samhørigheden, at medarbejdernes oplevede stress er faldet med 11% og at medarbejdernes niveau af mindfulness er steget med 11%. Deltagerne gav ved interventionens afrunding udtryk for, at de vil anbefale virksomheden at sætte lignende tiltag i gang i andre afdelinger og at det er en hjælp, at det er skemalagt.

Hvis du vil læse lidt mere om hvordan mindfulness påvirker hjernen, kan du f.eks. læse denne artikel hos World Economic Forum.

Omfang og pris

Virtuelt eller fysisk opstartsmøde       3t

Ugentlig intervention              30-45 min i 7 uger

Afsluttende møde                   2t

I løbet af forløbet har deltagerne mulighed for at kontakte mig på mail med spørgsmål.

Antal deltagere: 10-40

Pris: Varierer efter deltagerantal og eventuelle transportudgifter

Anders Madsen er Master i etik og værdier i Organisationer, Certificeret Mindfulnessformidler. Han har arbejdet som leder og iværksætter i 35 år og har integreret meditation i sit arbejde lige så længe. Han har stor erfaring med at bruge meditation som integrerende og understøttende faktor i læringsprocesser. Han arbejder som supervisor, underviser og konsulent.

Han er uddannet Meditationsformidler fra Skolen for anvendt Meditation og er underlagt skolens etiske regler og modtager løbende træning i og supervision på sin undervisning i meditation.

En mindfulness intervention vil som udgangspunkt være gavnlig for alle arbejdspladser, hvor der er pres på, brug for kreative løsninger på komplekse problemstillinger eller for at styrke følelsen af samhørighed i organisationen. Forskning og praksis viser, at udbyttet stiger på en lang række parametre, hvis medarbejdere og ledelse forstår og træner de grundlæggende teknikker i compassion og mindfulness.

Interesseret i undervisning i meditation og mindfulness med et personligt selvudviklingsperspektiv?

Besøg MindRetreat hjemmesiden…